ÅRETS LISTA

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? 
Det här året har verkligen varit ett första-gången-år. Jag flyttade hemifrån för första gången. Fick ett hushåll att liksom gå runt. Grät över hur dyrt allt plötsligt blev och vilket ansvar det är att bo i sitt eget. Jag tror att många känner så, första gången de bor ensamma. Med flytten kom det ju hundra första-gången-grejer. Jag bjöd hem min familj på fika för allra första gången. Jag drack rödvin på balkongen för första gången och så hade jag fester i min egen lägenhet, med alldeles för mycket folk, för första gången. Förutom det så provade jag på att bo i Grekland för första gången och så har jag ju flyttat till Lanzarote. Jag har satt mina fötter på den här ön, för första gången. Och så har jag startat ett eget företag, hånglat i medelhavet och dykt för första gången.
2. Höll du några av dina nyårslöften? 
Jag minns aldrig mina nyårslöften. Jag har för mig att ett nyårslöfte var att starta företag. Det gjorde jag! Jag lovade att fokusera mer på mig själv och inte lägga tid på bullshit. Jag har definitivt lagt MINDRE tid på bullshit... Lovade att inte bry mig för mycket. Jag har snarare brytt mig, mer. Men nu förstår jag att det är något fint och inte något fult, som jag har trott så länge. Man ska bry sig! Jag bryr mig hellre om allt än om inget. 
3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? 
Nej. 
4. Dog någon som stod dig nära? 
Nej, ingen som stod mig nära.
5. Vilka länder besökte du? 
Spanien och Grekland. 
 
Ett första halvår bjöd på allt eller inget. Smink i julias tillfälliga lägenhet på typ 20 kvm. 
 
Och så pizza och rödvin på elins golv med polare. 
 
Och så många drinkar.
 
6. Är det något du saknar år 2017 som du vill ha år 2018? 
Hmm. Kanske lite mer semester. Det här året har det varit mycket jobb. Jag hoppas att jag får möjligheten att åka ut och resa som turist. Det var länge sedan nu. Sedan hoppas jag på att inte känna mig lika rastlös som jag har gjort under vissa perioder i år. Jag har ibland vaknat upp och känt att "herregud vad håller jag på med". Kanske framförallt i våras. Jag hoppas att jag får ännu fler morgonar det här året, där jag vaknar upp och istället känner att "herregud vad jag är på rätt plats". 
7. Vilket datum från år 2017 kommer du alltid att minnas?
Jag kommer alltid att minnas natten till den 21 juli. Det var natten då jordbävningen var i Kos. Den kommer jag ha med mig, länge, tror jag. 
8. Vad var din största framgång 2017? 
Utan tvekan att jag faktiskt fick tag på en lägenhet och att jag lyckades bo ensam. Det är en utmaning och inte alltid kul. Jag är också stolt över att jag startat upp och påbörjat mitt företag. 
9. Största misstaget? 
Jag brukar inte se misstag som något fult egentligen. Jag gör misstag jämt förstås men jag har faktiskt blivit bra på att inte hänga fast vid dem för länge. Mina största misstag som betyder något är kanske att jag släppt taget om vänner lite för enkelt eller att jag har, tvärt om, hängt kvar i dåliga relationer för länge. 
10. Har du varit sjuk eller skadat dig? 
Inga stora bekymmer, åtminstone! 
11. Bästa köpet?  
Bra men klurig fråga. Jag har köpt mycket bra grejer. Flygbiljetter ner till Gran Canaria för att surprise-a mina polare där. Jag köpte dyk-lektioner. Kul köp. Kanske blir bästa köpet ändå min hemsida. Den genererar ju jobb som jag älskar. 
12. Vad spenderade du mest pengar på? 
Värdsliga saker. Kläder, mat, bensin. Allt det där som behövs för att vardagen här hemma ska gå runt ungefär. Det dyraste jag köpt i år är min nya mac. 
13. Gjorde någonting dig riktigt glad? 
Jag har haft så många fina stunder i år så det går knappt att beskriva. Det här året har verkligen varit ett år av nya vänner & bekantskaper för mig. Hela våren bara exploderade i nya vänner och relationer och min flytt till Grekland gav mig ju vänner for life också. Det är det gladaste i år, vill jag nog säga. Mer specifika tillfällen: sista kvällen i Kos när vi åt pizza på golvet och spelade ligretto (sorgligt också men ändå). När Julia kom hem till Kaptensgatan och vi fick kramas lite för första och sista gången på månader. När mina elever i år 9 gick ur högstadiet och hade köpt rosor och tack-presenter till mig. Åh. <3 
 
Flyttade till Grekland. Fina ställe. 
 
Och fina fina fina människor. Best budds alla dagar i veckan!!!! Här hejdå-fikade vi. 
 
Jag bodde mitt ute på den grekiska landsbygden. 
 

14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2017? 
Ganska enkelt, Shape of you är ett givet låtval. Coco Move från sommaren i Grekland, också.
15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? 
Genrellt så har jag varit gladare. Jag har haft ett fint år. 
16. Vad önskar du att du gjort mer? 
Stannat upp. Det tänker jag på ofta. Jag har så mycket fint som liksom bara sveper förbi och jag hinner knappt förstå vad som händer innan något nytt kommer. Jag skulle må så mycket bättre om jag bara kunde stanna upp, lite.
17. Vad önskar du att du gjort mindre? 
Ja, det blir väl det motsatta då. Eller, kanske önskar jag att jag hade oroat mig mindre. Tänk att man alltid tänker så, visst. Så mycket man oroar sig i onödan. 
19. Blev du kär i år? 
Att vara lite småkär är nog mitt normaltillstånd. Det vet alla. 
21. Favoritprogram på TV?
I år har jag typ sett -1 timme på tv. Mitt favvo-program får väl bli nyheterna eftersom att det är allt jag kollar på. Eller nej! Vänta! Bonusfamiljen! Jag och Julia spenderade måååånga söndagstimmar i sängen med chips och lösgodis framför det programmet i vintras. 
22. Hatar du någon nu som du inte hatade i början av året? 
Inte alls!
23. Bästa boken du läste i år? 
Omgiven av idioter. Väldigt intressant! Läs! 
24. Största musikaliska upptäckten? 
Kanske säger jag Ed Sheeran, då. Jag har lyssnat på honom förr men bara lite då och då. Nu är han en av mina favoriter.
25. Något du önskade dig och fick? 
Ja men inte utan att jobba hårt för det ett tag ;) 
26. Något du önskade dig men inte fick? 
Ja givetvis
27. Årets bästa film? 
Jag är inte någon film-geek direkt. Jag blir för rastlös. 
28. Vad gjorde du på din födelsedag 2017? 
Åh min födelsedag var fin! Jag jobbade långpass, och sedan gick hela teamet i Kos ner till havet och åt pizza på stranden till långt in på natten. Det var fint. Jag undrar var jag är och vad jag gör när jag fyller 22. 
 
Och tänk, nu bor jag här. Vad tacksam jag är för alla möjligheter jag får. 
 
Vi fikar på fik ibland. Jag och min polare Bart går för Coffee Baileys varje dag nu för tiden. 
 
Det är så fint här. 
 
29. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Det kan jag ju inte veta men jag tycker att mitt år verkligen har varit fint. Kanske hade det varit kul att ha lite mer tid med mina vänner hemma i sverige. Med Julia. Vi har varit ifrån varandra länge, nu. Men jag vet ju att det kommer senare. Jag längtar dit.
30. Hur skulle du beskriva din stil år 2017? Jag vill inte låta som en levande kliché men 2017 hittade jag mig själv på något vis. Kanske låter det töntigt men jag hittade mig själv i mitt "vuxen-jag". Jag har bott ensam och klarat mig själv. Har förstått vem jag är i en helt ny vardag. Jag har bott utomlands halva året. Jag har lärt känna mig själv i den här rollen också. Förstått att det här är vad jag vill göra, för ett tag.
31. Vad fick dig att må bra? Det var nyttigt för mig att jag hade "perioder", i år. Att allt fick sin tid. Det var bra för mig att jag hade en stökig och bråkig vår där jag hade nära till mina vänner och där vi dansade på stadens enda dansgolv tre dagar i veckan, men jag mådde också väldigt bra av att avsluta den perioden, i rätt tid, och flytta ner till Grekland. Att lämna Grekland i rätt tid, var också bra för mig. Och nu är jag här. I spanien. Det är bra, också. Jag mår bra.
32. Vilken kändis var du mest sugen på? Hmmmm. Blunda alla judgemental ones men.... Paradise hotel-Mos. 
33. Vem saknade du?  Mina vänner förstås. Det är också ett normaltillstånd, nu för tiden. Hjärtat är alltid lite halvt. Jag saknar verkligen mina vänner hemma i Sverige, men när jag väl är hemma så längtar jag så jag spricker efter mina säsong-polare.
34. De bästa nya människorna du lärde känna?  Mitt entertainer-team i Grekland förstås. Varenda en, där. Teresa och Solveig blev verkligen fina vänner till mig. Greta. <3 Och så Petra som jag delade mycket med, på Kos. Jag är också så himla glad att jag har fått fina vänner här i Spanien. Jag får ont i magen av tanken att behöva lämna några av dem, här. Det här året har verkligen exploderat i nya vänskaper. Så fint. Tack året för det. 
35. Vilken var den bästa dansnatten? Ja alltså hela det här året var en enda lång dansnatt. Jag kan omöjligt välja en.
36. Vilken fest var den roligaste du var på? Ja igen. Hela min vinter & vår är en enda stor röra av fest och dans och skålande. 
37. Vilket motto har du använt dig av under 2017 som du kommer att fortsätta med? Att allt blir som tanken är att det ska bli. Jag behöver tänka så ibland för jag är ju cirka världens största kontroll freak. Egentligen vill jag liksom att allt ska bli som jag vill ha det. Så är det ju inte, riktigt. Allt blir som tanken är att det ska bli. Kom ihåg det Amanda!! Kom ihåg det.
 
Listan från 2016 hittar ni här. 
Och från 2015 här. Kom ihåg mig?
Go & gla. Jobbar som reseledare och lever Lanzarote-life över vintern. Jobbar som frilansskribent och fotograf också någonstans mitt i mellan. Här ventilerar jag vardagen med allt vad det innebär och inte innebär och skriver mest för att kunna se tillbaka på dagarna som gått när andra dagar har kommit. Häng med. <3